Weiss Architecture Studio

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae lorem.

Diósgyőr Acél Művek Revitalizáció

Leírás:

A Diósgyőr Acél Művek területére készített mesterterv arra tesz javaslatot, hogyan revitalizálhatjuk az egykori gyárterületet, illetve válhat a terület ismét a város saját, jellegzetes identitással rendelkező részévé. A gyárterület hasznosítása stratégiailag is fontos lehet a térségben, katalizátor szerepet játszhat más Sajó menti barnamezős területek átalakításában.

A hatalmas gyárterület revitalizációjának fő eszközeként a közösségi kezdeményezések felölelését látom. Ezt tenné lehetővé a mesterterv, mely a terület visszahódítását, szennyező anyagoktól való megtisztítását főként fitoremediációval (növények használatával törtnő szennyező anyag eltávolítással) javasolja, így fokozatosan visszaadva területet a felhasználóknak. A gyár mindig fontos – nem csupán gazdasági, de kulturális és társadalmi- szerepet játszott a város életében. A közösségi emlékezet, egyéni és közösségi elbeszélések mutatják a terület változatos örökségét. ennek a hagyatéknak a megértése, a terület visszakerülése a város keringésébe elengedhetetlen a város jövőjének szempontjából.

A fitoremediáció eszköz a terület megújítására, megerősíti a város létező zöld infrastruktúráját és rehabilitálja a területet, olyan biztonságos, a változásokhoz alkalmazkodni képes területet hoz létre, melyet a közösség a változatos igényeknek megfelelően tud használni.


Év: 2016